Jak upiec ciasto „pijana śliwka" z nutellą? Sprawdzony przepis!

ciasto pijana śliwka z nutellą fot. Adobe Stock
Tylko dla dorosłych: biszkopt ze śliwkami w wódce, kremem czekoladowym i mascarpone.
Robert Grotkowski / 15.01.2019 16:01
ciasto pijana śliwka z nutellą fot. Adobe Stock

Choć sezon na śliwki trwa niedługo, to ciastami z dodatkiem tych owoców możemy delektować się o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć po śliwki suszone. Wyjątkowo popularnym wypiekiem z takimi śliwkami jest ciasto pijana śliwka, gdzie owoce przed dodaniem do ciasta maceruje się w alkoholu. To idealne, lekko "zakrapiane” ciasto na wszelkie okazje, zwłaszcza przyjęcia i prywatki w okresie karnawału.

Furorę na różnych forach internetowych i stronach kulinarnych robi wersja ciasta pijana śliwka z kremem na bazie nutelli. Ten orzechowo-czekoladowy przysmak wyjątkowo dobrze łączy się z alkoholizowanymi śliwkami i kakaowym biszkoptem. Dlatego i my przygotowaliśmy dla was to ciasto – inaczej niż w innych przepisach, śliwki układa się w nim na wierzchu ciasta, a nie dodaje do masy. Dzięki temu owocami z nutką alkoholu można rozkoszować się jeszcze bardziej. Inne wspaniałe przepisy na ciasta ze śliwkami znajdziesz tutaj.

Ciasto pijana śliwka z nutellą

Ciasto:

  • 17 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 40 dag śliwek kalifornijskich
  • 
250 ml wódki czystej 

  • 40 dag kremu czekoladowo-orzechowego np. nutella
  • 12 dag mascarpone
  • 25 dag masła

Wierzch:

  • 10 dag masła
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)

Przygotowanie:

  1. Śliwki zalej wódką i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź. Pozostały alkohol zostaw do nasączenia biszkoptu.
  2. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 26cm wysmaruj margaryną i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w temperaturze 180st. C

  3. Przygotuj masę. Masło, mascarpone i krem czekoladowo-orzechowy utrzyj na jednolitą masę.
  4. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj.
  5. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Na paterze ułóż jeden blat biszkoptu, skrop połową zostawionego alkoholu.
  6. Na to wyłóż połowę kremu, drugi blat biszkoptu, pozostały alkohol i reszta kremu.
  7. Na kremie ułóż osączone śliwki moczone w czekoladowej polewie.
  8. Całość polej pozostałą polewą i wstaw ciasto do lodówki, by stężało.



Uwaga! Do ciasta wykorzystuj tylko soczyste i wilgotne śliwki kalifornijskie. Nasze, polskie, choć pyszne, niezbyt nadają się do tego ciasta, pozostają bowiem nawet po wymoczeniu dość suche. Niezbyt pasuje tu też ich wyrazisty, dymny aromat.

Czytaj też:

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki

Jaki alkohol podawać do deserów?

 

 

Redakcja poleca

REKLAMA