Jabłka z ryżowym farszem

Pyszny deser, który posmakuje każdemu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłka z ryżowym farszem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 winne jabłka
  • pół cytryny
  • 3/4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • po 2 łyżki rodzynek, kandyzowanego ananasa i papai
  • cynamon
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłka z ryżem!

  1. Jabłka dokładnie umyj, wytrzyj.
  2. Z każdego jabłka odkrój czapeczkę.
  3. Wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości ok. 1 cm.
  4. Wnętrze skrop sokiem z cytryny.
  5. Ryż wymieszaj z opłukanymi rodzynkami, ananasem i papają.
  6. Dopraw cynamonem i miodem.
  7. Jabłka napełnij przygotowanym farszem.
  8. Na wierzchu każdego połóż kawałek masła.
  9. Piecz ok. 30 min w 170°C.
  10. Podawaj np. polane śmietanką.

Sprawdź inne przepisy na desery z jabłek:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: jabłkodeseryryżjabłka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
drobiazgowy/2 tygodnie temu
A po co ta bułka tarta? :)