Jabłka smażone w cieście

Nietypowy pomysł na deser z jabłek.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłka smażone w cieście
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże, kwaśne jabłka
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder i starta czekolada do posypania
  • sól
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłka smażone w cieście!

  1. Z mąki, jajek, mleka, proszku do pieczenia i szczypty soli rozmieszaj gęste ciasto.
  2. Odstaw je na 15 minut.
  3. Jabłka umyj, obierz, specjalnym nożykiem wytnij gniazda nasienne.
  4. Pokrój w poprzek w grube talarki.
  5. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
  6. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz.
  7. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  8. Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu.
  9. Posyp cukrem pudrem lub czekoladą.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)