Jabłecznik pod pierzynką

Przepis na pyszne ciasto z jabłkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłecznik pod pierzynką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki pszennej 
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki prażonych wiórków kokosowych
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru
  • 3 łyżki galaretki cytrynowej
  • szklanka kremówki
  • 5 dag białej czekolady
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłecznik!

  1. Żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami.
  3. Do masy jajecznej przesiej obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
  4. Wyłóż do wysmarowanej i wysypanej mąka tortownicy o średnicy 20 cm.
  5. Piecz na złoty kolor (ok. 30 minut) w temp. 180 st. C.
  6. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier.
  7. Duś ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  8. Dodaj do owoców galaretkę.
  9. Na ostudzonym cieście rozłóż jabłka.
  10. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, połącz z rozpuszczoną na parze czekoladą.
  11. Na ostudzonym cieście rozłóż jabłka, odstaw do lodówki na godzinę.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)