POLECAMY

Klasyczne ciasto, które smakuje każdemu: sprawdź pomysły na pyszny jabłecznik!

Jabłecznik to klasyczne ciasto, które króluje na polskich stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Sprawdź nasze pomysły na jego przygotowanie!

/ miesiąc temu
Klasyczne ciasto, które smakuje każdemu: sprawdź pomysły na pyszny jabłecznik! fot. Fotolia

Jabłecznik to proste w wykonaniu ciasto, do którego możemy wykorzystać dowolne kwaśne jabłka typu Szara Reneta. Jabłka przyrządzone w postaci musu lub w kawałkach doskonale komponują się z lekką fakturą ciasta. Do wyboru mamy jabłecznik z kruszonką, jabłecznik królewski lub też z bitą śmietaną! Sprawdź te i inne przepisy na jabłecznik!

Jabłecznik z kruszonką: przepis

Oto składniki na jabłecznik z kruszonką:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • Szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kilograma jabłek- najlepiej Szara Reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki cukru lub miodu

Jak zrobić jabłecznik z kruszonką?

Do dużej miski wkładamy składniki na ciasto i dokładnie mieszamy. Po połączeniu się zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania reszty składników. Drugą część ciasta na jabłecznik z kruszonką rozwałkowujemy dokładnie i układamy na blasze. Pieczemy wstępnie przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dowolnie wybrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy razem z cynamonem i cukrem lub miodem. Wyjmujemy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce wprost na jabłka wyłożone na wypieczony spód. Pieczemy całość w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Doskonale smakuje podany na ciepło wraz z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Jabłecznik królewski: przepis

Oto składniki na jabłecznik królewski:

Na ciasto:

  • 250 gram masła
  • 150 ml mleka
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 jajka

Na mus jabłkowy:

  • kilogram dowolnych kwaśnych jabłek (pokrojonych)
  • pół szklanki wody
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić jabłecznik królewski?

Składniki do przygotowania musu jabłkowego na jabłecznik, wkładamy do dużego rondla i dusimy pod przykryciem przez 15 minut bez mieszania. Sprawdzamy co jakiś czas pilnując, aby nie przypaliły się. W mikserze ucieramy jajka z masłem. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Odlewamy do innej miski pół szklanki surowej masy ciasta i dolewamy mleko łącząc ze sobą. Do blachy wkładamy pierwszą część ciasta, następnie masę jabłkową i drugą część ciasta na jabłecznik. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smakuje idealnie posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Jabłecznik z bitą śmietaną: przepis

Oto składniki na jabłecznik z bitą śmietaną:

Na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru

Na masę jabłkową:

  • kilogram jabłek
  • pół szklanki wody
  • torebka galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Na bitą śmietanę:

  • torebka galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół szklanki wody

Jak zrobić jabłecznik z bitą śmietaną?

Białka jaj ubij na sztywno wraz z cukrem dodając stopniowo żółtka tak, aby nie zniszczyć struktury piany. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz olej. Masę na jabłecznik przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka dusimy pod przykryciem i na koniec dolewamy wodę z galaretką i czekamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Śmietanę kremówkę ubijamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę i ubijamy na sztywno. Smarujemy wierzch jabłecznika tworząc równą powierzchnię. Dla wzbogacenia smaku, warto posypać jabłecznik startą gorzką czekoladą lub kakao.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)