Holenderski tort z wiśniami - przepis

Pyszny holenderski tort z wiśniami to dobry pomysł na urodziny, komunię czy inną uroczystość rodzinną.
/ 29.01.2011 13:23
DRUKUJ PRZEPIS
Holenderski tort z wiśniami - przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • słoik (720 ml) wiśni
  • kawałek cynamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 75 dag śmietanki kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • cukier waniliowy
  • świeże wiśnie do dekoracji
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • 5 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:

1. Ciasto rozmroź, rozwałkuj na 3 równe krążki, jeden pokrój na 8 trójkątów. Wszystkie kawałki ciasta włóż do piekarnika. Piecz 10 minut w temp. 200 st.

2. Utrzyj 5 łyżek cukru pudru z wódką i łyżeczką dżemu. Gładkim lukrem posmaruj trójkąty ciasta. Odstaw do zastygnięcia. 

3. Resztą dżemu posmaruj dwa krążki ciasta. Na jeden z nich załóż obręcz tortownicy.

4. Wiśnie osącz z kompotu. Płyn zagotuj z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/2 szklanki wody. Wlej do kompotu. Mieszając, ponownie zagotuj. Włóż wiśnie. Lekko przestudzoną masę rozsmaruj na placku w tortownicy.

5. Ubij na sztywno 250 ml śmietanki, dodaj syrop wiśniowy. Rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w 2 łyżkach wody, dodaj do wiśniowej śmietanki, lekko schłodź. Krem rozsmaruj na masie wiśniowej. Przykryj drugim plackiem ciasta.

6. Ubij resztę śmietanki z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Odłóż 3–4 łyżki tej masy do dekoracji. Resztę wymieszaj z pozostałą żelatyną rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Śmietankę wyłóż na ciasto. Przykryj trójkącikami ciasta z lukrem. Tort włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij z tortownicy i udekoruj. Brzegi posmaruj śmietanką, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tort, ciasto, deser

Redakcja poleca

REKLAMA