POLECAMY

Karnawałowe gwiazdki z faworków

Jak zrobić gwiazdki z faworków? Oto najlepszy przepis na karnawał!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Karnawałowe gwiazdki z faworków fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 8 żółtek
  • 3 jajka
  • łyżka mleka
  • kieliszek spirytusu (25 ml)
  • smalec
  • cukier puder do oprószenia
     
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gwiazdki z faworków - oto idealny pomysł na karnawał! Sprawdź i dowiedz się, jak je przygotować!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dosyp cukier, zrób dołek, wbij jajka i dodaj żółtka.
  2. Posiekaj nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w ,,kluski", ponownie zrób dołek, wrzuć do niego miękkie masło, wlej mleko i spirytus. Dodatek alkoholu jest niezwykle istotny - wtedy faworki będą mniej wchłaniały tłuszcz.
  3. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto.

Przepisy na karnawał - 62 pomysły

  1. Gdy ciasto na faworki będzie już gładkie, zrób kulkę, zawiń w folię i odstaw na mniej więcej 30 minut. Następnie podsypując mąką, rozwałkuj jak najcieniej.
  2. Pokrój najpierw radełkiem na około 2-centymetrowe paski, następnie na 8-centymetrowe kawałki.
  3. Każdy kawałek natnij pośrodku krótszego boku, tak aby 2-centymetrowy środek pozostał nieprzecięty.
  4. Po 2 kawałki ciasta składaj parami, dociśnij po środku, a następnie skręć jak papierek cukierka. Lekko rozłóż ramiona gwiazdki.

Sałatki na karnawał

  1. Smaż w dużym rondlu, na gorącym smalcu lub oleju, obracając podczas smażenia na drugą stronę.  
  2. Gotowe gwiazdki wyjmuj na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru smalcu. Możesz je posypać cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)