Grzebyki marchewkowe z nadzieniem morelowym

Niecodzienne połączenie - smak marchewki i słodycz moreli!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grzebyki marchewkowe z nadzieniem morelowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag masła
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kurkuma
  • szklanka orzechów
  • łyżka konfitury morelowej
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • jajko
  • cukier perlisty
Ciasteczka dyniowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej z proszkiem, szczyptą kurkumy, cukrem pudrem.
2. Dodaj kawałki masła i startą drobno marchew.
3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź przez 30 min.
4. Orzechy posiekaj, wymieszaj z wanilią i konfiturą.
5. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek grubości 3 mm.
6. Pokrój na 8 prostokątów. Posmaruj jajkiem.
7. Wzdłuż dłuższego boku ułóż nadzienie. Drugi bok natnij.
8. Ciasto zwiń, aby nacięcie było na zewnątrz.
9. Grzebyki lekko wygnij i ułóż na blasze wyłożonej papierem.
10. Posmaruj resztą jajka, posyp cukrem i piecz 30 min w temperaturze 185°C.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)