Gruszkowa babka

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 40 dag pełnoziarnistej mąki pszennej (2 czubate szklanki)
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 25 dag masła
- 25 dag cukru brązowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka startej czekolady deserowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg twardych gruszek
- sok z 1 cytryny
- 1 kieliszek rumu (40 ml) albo mała fiolka aromatu rumowego
- mielony cynamon i kardamon
- sól

Dodatki:
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj obierz, i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem cytrynowym.

2. Miękkie masło utrzyj na krem z cukrem i cukrem waniliowym oraz rumem. Nie przerywając ucierania dodaj po jednym żółtku. Wsyp zmielone orzechy, kakao, czekoladę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu i soli. Połącz z ubitymi na sztywną pianę białkami.

3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Wyrównaj wierzch i ułóż cząstki gruszek. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA