Greckie cygara z jabłkami

Do wykonania tego deseru na pewno przydadzą się też orzechy i cynamon.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Greckie cygara z jabłkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 płaty ciasta filo
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • szklanka orzechów włoskich lub laskowych
  • jabłko
  • 3 łyżki rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka rumu
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto filo z jabłkami!

  1. Rodzynki zalej rumem.
  2. Orzechy włoskie posiekaj.
  3. Jabłko obierz, przekrój na ćwiartki, oczyść z pestek.
  4. Następnie pokrój dość drobno każdą ćwiartkę.
  5. Wymieszaj orzechy oraz migdały z cynamonem, rodzynki z miodem i jabłkami.
  6. Wlej do foremki i odstaw do lodówki.
  7. Każdy arkusz ciasta pokrój na 6 prostokątów.
  8. Masło rozpuść.
  9. Ciepłym masłem posmaruj prostokąty ciasta i złóż po dwa.
  10. Obłóż farszem i zwijaj tak, jak gołąbki, aby otrzymać ciasteczka w formie cygara.
  11. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj resztą masła i piecz 10-15 minut w 220°C.
  12. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 190°C i piecz kolejne 10 minut.

Sprawdź inne przepisy na desery z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)