Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry to pyszne, grube wafle z ciasta naleśnikowego, polane owocowym sosem, bitą śmitaną, obsypane cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców... Pycha!

DRUKUJ PRZEPIS
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Fotolia
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • cukier
  • margaryna
  • proszek do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • mleko
  • cikier wanilinowy
  • świeże owoce np. maliny, truskawki, jagody
  • bita śmietana
  • cukier puder
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukru. Mieszamy aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, rozpuszczoną (ele nie gorącą) margarynę (ok. 50 g), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę, mleko (ok 1 szklankę).
  2. Całość ciasta na gofry mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste, dolewamy mleka (można dolać również trochę przegotowanej wody).
  3. Ciasto wylewamy na nagrzaną i nasmarowaną wcześniej olejem gofrownicę. Po zamknięciu jej pokrywy czekamy, aż gofry staną się rumiane i będą łatwo odklejać się od powierzchni gofrownicy.
  4. Gofry posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy bitą śmietaną oraz świeżymi owocami np. jagodami, truskawkami czy malinami. Całość możemy także polać sosem owocowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Kizia/3 lata temu
Uwielbiam gofry, jem je wszędzie, na każdej wycieczce!