Chrupiące i złociste: zobacz przepis na gofry idealne!

Gofry to jeden z najbardziej lubianych deserów! Można je serwować z owocami, bitą śmietaną lub polewą.

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Chrupiące i złociste: zobacz przepis na gofry idealne! fot. Fotolia

Idealne ciasto na gofry powinno mieć nieco gęstszą konsystencję od klasycznego ciasta naleśnikowego. Dzięki temu po upieczeniu powstaną chrupiące gofry, a nie gumowate i sflaczałe placuszki. Ważne jest też to, aby osobno przygotowywać żółtka jaj, a osobno białka. To kolejny sposób na rumiane, chrupiące gofry! Gofrownica powinna być wcześniej nagrzana i lekko natłuszczona. Zobacz więcej wskazówek - dowiedz się, jak zrobić gofry!

Przepis na gofry (chrupiące i idealne!)

Oto składniki na 12 sztuk gofrów:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 szczypty soli,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • szklanka oleju,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • dodatki do gofrów według upodobań: polewa czekoladowa, owoce, posypki.

Jak zrobić gofry? Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Sypkie składniki wymieszaj dokładnie. Dodaj do nich żółtka i wymieszaj mikserem. Białka ubij na pianę w osobnym naczyniu, dodaj do ciasta na gofry. Zmiksuj ponownie na gładką masę, ale tylko do momentu, aż składniki się połączą.

Ciasto na gofry możesz teraz odstawić na 15-20 minut. Rozgrzej gofrownicę. Gofry piecz przez 3-5 minut. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Przepis na gofry belgijskie

Gofry belgijskie od klasycznych różnią się przede wszystkim tym, że ciasto do ich przygotowania musi zawierać dodatek drożdży. Oto składniki na 10 gofrów belgijskich:

  • 210 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka,
  • 180 ml wody gazowanej,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 3 g suchych drożdży,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • łyżka cukru,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 100 g masła.

Masło rozpuść i wystudź. W dużej misce wymieszaj mleko, wodę gazowaną, cukier, sól, olejek waniliowy i żółtka. Dodaj przesianą mąkę, którą wcześniej należy wymieszać z suchymi drożdżami. Teraz dodaj wystudzone masło. Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek. Odstaw na 15-20 minut.

Po upływie tego czasu, białka zmiksuj na pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć pracować. Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-5 minut, aż będą złociste. Podawaj z cukrem pudrem, polewą czekoladową, syropem klonowym lub innymi dodatkami!

Z jakimi dodatkami najlepiej serwować gofry?

Redakcja Polki.pl poleca do gofrów zwłaszcza świeże owoce (maliny, jagody, truskawki, kiwi, plasterki banana lub ananasa), roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, syrop klonowy, cukier puder, wiórki kokosowe, a nawet drobno posiekane bakalie. Tak naprawdę do gofrów pasuje dosłownie wszystko! Ciasto możesz przed pieczeniem wzbogacić dodatkiem cynamonu, kakao lub przyprawy do piernika.

Sprawdź więcej przepisów na pyszne desery!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 miesiące temu
No to prawda, uwielbiam gofry pod każdą postacią! Ostatnio eksperymentuję i używam innych mąk np. mama dała mi z pełnego przemiału z polskich młynów - zrobiła i wyszły pycha :D
/10 miesięcy temu
Ja też jestem zachwycona goframi, a w szczególności, że w kilka minut można je zrobić. U mnie moja gofrownica profi to często jest w ruchu, bo to mąż ma chęć na gofry a to dzieci.