Galaretki jogurtowo-owocowe

Gdy zamiast żelatyny dodasz galaretkę owocową, deser będzie kolorowy. Galaretki jogurtowo-owocowe to świetny pomysł na oryginalny deser.

DRUKUJ PRZEPIS
Galaretki jogurtowo-owocowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag naturalnego jogurtu
  • 50 dag mrożonych owoców jagodowych (czarnych jagód, poziomek, malin, truskawek)
  • torebka żelatyny instant (na 0,5 l płynu)
  • torebka cukru waniliowego
  • 4–5 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • listki mięty do dekoracji
Mrożony jogurt z bananem i masłem orzechowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Owoce rozmroź, przebierz, opłucz, osusz. Większe owoce, np. truskawki, pokrój na kawałki.
  2. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, ostudź. Połącz z kilkoma łyżkami jogurtu. Następnie dodaj do pozostałego jogurtu i zmiksuj. Dopraw do smaku cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszaj z owocami.
  3. Deser włóż do 6 miseczek i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka zastygła. Przed podaniem odkrój galaretkę od brzegów miseczek. Miseczki wstaw na chwilę (30 sekund)  do gorącej wody i wyłóż deser na talerzyki. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)