Galaretka pomarańczowa domowej roboty - przepis składniki i przygotowanie

Skorzystaj z pełni sezonu na cytrusy: przygotuj pyszną galaretkę pomarańczową!
Weronika Kwaśniak / 14.11.2016 02:33
DRUKUJ PRZEPIS
Galaretka pomarańczowa domowej roboty - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki soku z grejpfruta
  • 2,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki likieru pomarańczowego
  • bita śmietana
  • owoce według upodobania - np. mrożone maliny
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na galaretkę pomarańczową domowej roboty! Sezon na cytrusy trwa, więc wyciśnij z nich sok i stwórz pyszny deser bez pieczenia.

  1. Żelatynę namocz w soku grejpfrutowym.
  2. Naczynie z napęczniałą żelatyną wstaw do garnuszka z gotującą się wodą.
  3. Cały czas mieszając, rozpuść żelatynę.

Przepisy z pomarańczy - 29 pomysłów

  1. Tak przygotowaną masę połącz ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym.
  2. Przelej galaretkę pomarańczową do 4 pucharków lub innych niewielkich naczyń.

Muffinki pomarańczowe - przepis

  1. Odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby galaretka zastygła.
  2. Gotowe galaretki udekoruj bitą śmietaną, owocami i listkami mięty.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA