Francuskie clafoutis z czereśniami

Smakowity deser - spróbuj!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Francuskie clafoutis z czereśniami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag twardych czereśni  
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 jajka  
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej  
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki  
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany  
  • 20 dag mąki  
  • 8 dag masła
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na clafoutis z czereśniami!

  1. Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj.
  2. Posyp 2 łyżkami cukru, odstaw na godzinę.
  3. Jajka za pomocą trzepaczki lub końcówek miksera ubij z pozostałym cukrem, skórką startą z cytryny, dwoma rodzajami śmietany, mąką i stopionym masłem.
  4. Foremkę o wymiarach 19 na 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto.
  5. Na wierzchu rozłóż czereśnie razem z powstałym sosem.
  6. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp około 190 stopni C.
  7. Piecz około 35-40 minut, aż wierzch ciasta zrobi się złocisty.
  8. Najlepiej podawać na ciepło.

Zobacz inne przepisy z czereśniami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
samanta99/rok temu
Boże jak ja kocham clafoutis z czereśniami!!!!!!!!!!!! jadłam kiedyś we Francji
senix/rok temu
clafoutis z czereśniami? ciekawy pomysl hm
eeeee/rok temu
clafoutis z czereśniami jest najlepsze na świecie!