Francuska szarlotka Tarta Tatin

Pyszny pomysł na jabłkowy deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Francuska szarlotka Tarta Tatin
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • żółtko
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 10 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kg kwaśnych jabłek
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na francuską szarlotkę Tarta Tatin!

  1. Z podanych składników i odrobiny lodowatej wody zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło.
  3. Wsyp cukier, smaż, aż powstanie złocisty karmel.
  4. Dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.
  5. Smaż około 5 minut.
  6. Odwróć na drugą stronę i smaż 5 minut.
  7. Jabłka ułóż w foremce, tak aby zachodziły na siebie.
  8. Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką.
  9. Przykryj jabłka, boki powtykaj do środka.
  10. Nakłuj w kilku miejscach.
  11. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C.
  12. Tartę przykryj talerzem, odwróć.
  13. Podawaj na ciepło np. z lodami.
Ten słynny francuski smakołyk powstał pod koniec XIX wieku, kiedy to Stephanie Tatin, restauratorka, przez pomyłkę najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero na nich ułożyła ciasto.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sekendra/rok temu
czy ta francuska szarlotka jest tak pyszna, jak wygląda?