Faworki z miodem i makiem - przepis składniki i przygotowanie

Przydadzą się też rodzynki!
Weronika Kwaśniak / 01.02.2016 06:50
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki z miodem i makiem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • mały kieliszek koniaku lub amaretto
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka maku
  • 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na faworki z miodem i makiem!

  1. Mąkę posiekaj z masłem.
  2. Dodaj żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę i alkohol.
  3. Zagnieć jednolite ciasto.
  4. Wybijaj je wałkiem przez około 5 minut, aż zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza.
  5. Zawiń w folię, włóż na 20 minut do lodówki.
  6. Podsypując mąką ciasto, cienko rozwałkuj.
  7. Karbowanym radełkiem wykrawaj z niego paski, nacinaj je w środku i formuj faworki.
  8. Faworki kładź na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor.
  9. Osącz z nadmiaru tłuszczu, polej miodem, posyp makiem i rodzynkami.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe słodkości:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA