Faworki z amaretto

Faworki z amaretto to niekwestionowany hit każdego Tłustego Czwartku!

DRUKUJ PRZEPIS
Faworki z amaretto
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • łyżka likieru migdałowego amaretto
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Faworki na Tłusty Czwartek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej chrupiące będą faworki. Trzeba je smażyć na bardzo gorącym tłuszczu.

1. Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę i amaretto. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy.

2. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden z końców paska.

3. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)