3 sprawdzone przepisy na klasyczne ciasto Fale Dunaju, które przygotujesz w domu, lepsze niż z cukierni!

Fale Dunaju to klasyczny wypiek przypominający wyglądem wody Budapesztu – sprawdź nasze przepisy!

3 sprawdzone przepisy na klasyczne ciasto Fale Dunaju, które przygotujesz w domu, lepsze niż z cukierni! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Fale Dunaju przygotowywane klasycznie na bazie białego i kakaowego ciasta można urozmaicić o dodatek owoców z puszki, wiśni lub owoców egzotycznych. Dodatkowo krem maślany łączony z budyniowym jest nakładany na wierzch już upieczonego ciasta. Sprawdź swoją ulubioną wersję!

Fale Dunaju z wiśniami

Oto składniki na Fale Dunaju z wiśniami:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • ekstrakt waniliowy
  • 100 g wiśni mrożonych lub świeżych

Krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • kostka masła

Jak zrobić Fale Dunaju z wiśniami?

Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia. Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami i dodajemy wiśnie. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.

Fale Dunaju z jabłkami

Oto składniki na Fale Dunaju z jabłkami:

  • 3-4 średnie jabłka
  • 200 g cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju rzepakowego

Krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z pomarańczy lub cytryny

Jak zrobić Fale Dunaju z jabłkami?

Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia. Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami i dodajemy pokrojone jabłka w drobną kosteczkę. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.

Fale Dunaju z olejem

Oto składniki na Fale Dunaju z olejem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • skórka otarta z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Krem:

  • 300 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny

Jak zrobić Fale Dunaju z olejem?

Jajka ubijamy na gęstą masę razem z cukrem. Dolewamy mleko oraz olej roślinny. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę partiami. Dosypujemy kakao oraz proszek do pieczenia. Dzielimy na dwie części: białą i kakaową. Do białej dodajemy ekstrakt waniliowy. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia warstwami. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy krem na bazie miękkiego masła zmiksowanego z cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. W rondelku przygotowujemy budyń. Stopniowo łączymy z kremem maślanym i dolewamy sok z cytryny. Układamy krem tworząc fale na ostudzonym cieście.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)