Eklery

Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, następnie wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki.

Składniki

Ciasto:

  •  

    1 1/2 szklanki mąki,
  • pół szklanki topionego masła,
  • 4 - 6 jaj,
  • 1 szklanka mleka.

Krem:

  • 1/2 l śmietanki,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 1 paczka cukru waniliowego.

Pomada:

  • 10 dag czekolady,
  • pół szklanki mleka,
  • 5 dag ceresu.

Sposób przygotowania

Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, następnie wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki.

Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4 X 9 cm za pomocą tutki na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec do 30 minut. Po ostudzeniu zrobić otwór z jednej strony każdego ciastka i wcisnąć za pomocą papierowej tutki krem śmietankowy.

Przyrządzanie pomady. Czekoladę gotować z mlekiem na masę o konsystencji śmietany. Po przestudzeniu włożyć ceres w chłodnym miejscu, wyrobić pomadę łopatką na gładko. Polać wierzch ciastek.

SKOMENTUJ (1)
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (1)
Gość We-Dwoje.pl/4 lata temu
Robiłam eklery ale na bazie wody,ciasto po ostudzeniu przekrajałam na poł i dolna czesc szprycowałam bita smietana,a gorna przykrywałam. Potem juz tylko nz wierzch polewa czekoladowa. Jesli ktos z jakichs przyczyn nie moze czekolady wierzch mozna posypac cukrem pudrem,wyja wtedy ptysie.