Eklerki z kremem toffi

Do ciasta możesz dodać także łyżeczkę proszku do pieczenia, aby eklerki bardziej wyrosły.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Eklerki z kremem toffi
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 310 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 dag masła
  • 200 ml wody
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
Na krem:
  • szklanka mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 10 dag masła
  • puszka gotowej masy kajmakowej - 400 g
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Wodę zagotuj z masłem i solą.
2. Wsyp mąkę, wymieszaj.
3. Mieszając, gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
4. Zestaw z ognia, przestudź.
5. Do masy wbijaj kolejno po jajku i ucieraj, aż wszystko się połączy.
6. Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią 12 podłużnych ciastek.
7. Piecz 15 min w temp. 200 st. C, a potem 10-15 min w temp. 180 st. C.
8. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na pół.
9. Na mleku ugotuj budyń.
10. Wystudź, utrzyj z masłem, a potem z kajmakiem, schłodź.
11. Kremem napełnij szpryckę, nadziej eklerki.
12. Posyp cukrem pudrem.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: eklerkitoffikajmak
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)