POLECAMY

Kremowy i aromatyczny - sprawdź nasze przepisy na dżem z dyni

Dżem z dyni to pomysł na pyszny deser, który warto przygotować jesienią – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Kremowy i aromatyczny - sprawdź nasze przepisy na dżem z dyni fot. Fotolia

Dżem z dyni przyrządzany na bazie dyni Hokkaido lub innej odmiany, to jeden ze smaczniejszych deserów. Dodatek pomarańczy, cytryny lub soku z jabłek równoważy słodycz dyni. Możemy doprawić też mielonym cynamonem, miodem lub syropem klonowym. Sprawdź nasze pomysły na dżem z dyni!

Dżem z dyni z galaretką

Oto składniki na dżem z dyni z galaretką:

  • 2 kilo dyni - najlepiej odmiana Hokkaido
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 średnie cytryny
  • 1,5 litra wody
  • kawałek imbiru
  • zmielony cynamon
  • 400 g cukru

Jak zrobić dżem z dyni z galaretką?

Dynie dokładnie myjemy. W przypadku odmiany Hokkaido nie musimy obierać skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wydrążamy pestki. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wyciskamy sok z cytryn i ścieramy skórkę. Imbir dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do dyni i gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Zalewamy ciepłą wodą. Gdy dynia zmięknie, zasypujemy cukrem i zmielonym cynamonem. Gotujemy przez 15 minut. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoików i wekujemy – przekręcamy gorące słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem z dyni to doskonały dodatek do naleśników, jak i innych deserów.

Dżem z dyni z pomarańczą

Oto składniki na dżem z dyni z pomarańczą:

  • 1,5 kilo dyni
  • szklanka cukru
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
  • szczypta soli

Jak zrobić dżem z dyni z pomarańczą?

Dynię dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Następnie obieramy ze skórki i wydrążamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużego garnka. Następnie zalewamy woda i sokiem z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli. Przekładamy do słoików i wekujemy. Tak przygotowany dżem z dyni ciekawie komponuje się w towarzystwie mielonego cynamonu lub anyżu.

Dżem z dyni z cynamonem

Oto składniki na dżem z dyni z cynamonem:

  • kilogram dyni Hokkaido
  • 500 g jabłek
  • szklanka wody
  • 300 g cukru
  • łyżka cynamonu

Jak zrobić dżem z dyni z cynamonem?

Dynię dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Wydrążamy środek i usuwamy pestki. Jabłka przemywamy pod bieżąca wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne. Całość przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut do miękkości. Dosypujemy cukier i doprawiamy mielonym cynamonem. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowane przetwory wekujemy w słoiki. Dżem z dyni doskonale smakuje zarówno na kanapce, jak i na kruchym cieście.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)