POLECAMY

Dyniowe muffiny

Sezon na dynię nadal trwa - tym razem przedstawiamy te owoce w wersji deserowej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowe muffiny fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g startej dyni
  • 1 niewielki banan
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 90 g oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 15 okienek czekolady
Przygotowanie:
1. Dynię zetrzyj na tarce, a następnie wymieszaj ją z rozgniecionym bananem.
2. Dodaj olej.
3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dosyp ją do masy dyniowo-bananowej.
4. Do masy dosyp cukier.
5. Kostki czekolady drobno posiekaj i dosyp je do pozostałych składników.
6. Dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
7. Przekładaj ją do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami).
8. Babeczki piecz w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
Wyszły przepyszne!Polecam 😉
/4 lata temu
muffiny z dyni to mega fajny pomysl:) w sam raz na halloween!