Dyniowe makaroniki

Szukasz pomysłu na efektowny deser z dyni? Wypróbuj dyniowe makaroniki!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Dyniowe makaroniki
Fotolia
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 g cukru
  • 200 g cukru pudru + 2 łyżki
  • laska wanilii lub esencja waniliowa
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki puree z dyni (zblendowanego miąższu)
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 białka
  • 100 g płatków migdałowych
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dyniowe makaroniki! Ten przepis przywędrował do nas prosto z Francji. Jeśli lubisz ciasta i inne desery z dyni, z pewnością ci się spodoba.

  1. Białka warto przygotować 12 godzin przed tworzeniem makaroników. Wybij je do miseczki, nie miksuj. Pozostaw w otwartym naczyniu, nie wstawiając do lodówki. Powinny lekko się wysuszyć.
  2. Płatki migdałowe zmiel bardzo drobno wraz z cukrem pudrem (200 g) - mają tworzyć sypki proszek.
  3. Nasionka wanilii (lub esencję waniliową) dodaj do migdałowego proszku.
  4. Masę wymieszaj i przesiej przez sitko.
  5. Białka ubij na pianę, pod koniec dodaj do nich cukier. Ubijaj dalej.

Jak zrobić sernik dyniowy?

  1. Do piany dodaj przygotowane sypkie składniki oraz puree z dyni.
  2. Delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Makaroniki dyniowe powinny mieć teraz formę małych kółeczek.
  4. Blachę odstaw na około 45 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, piecz makaroniki przez 15-20 minut w 150 stopniach. Uwaga - nie powinny ściemnieć!

Ciasto dyniowe - przepis

  1. Gdy makaroniki wystygną, zdejmij je z papieru.
  2. 2 łyżki cukru pudru wymieszaj z cynamonem i mascarpone. Możesz dodać również odrobinę soku malinowego, aby uzyskać różowy kolor nadzienia. Dokładnie zmiksuj.
  3. Krem przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na połowę ciasteczek. Następnie makaroniki przykrywaj pozostałymi połówkami i dokładnie posklejaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)