Drożdżowy placek ślimakowy

Ciasta drożdżowe można podawać o każdej porze roku. Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ślimakowe.

DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowy placek ślimakowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • 5 dag drożdży
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • 5–6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • skórka starta z cytryny
  • sól

Nadzienie na placek drożdżowy:

  • 20 dag mielonego twarogu
  • 20 dag brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 30 dag orzechów (np. włoskich, laskowych, piniowych)
  • 10 dag rodzynek
  • cynamon

Oraz:

  • żółtko do posmarowania
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej, obłóż pokrojonym masłem, posiekaj na małe grudki. Dodaj jajko i ciepłe mleko rozmieszane z drożdżami i cukrem. Wsyp cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Orzechy posiekaj, wymieszaj z brązowym cukrem, cynamonem i rodzynkami. Dodaj jajka utarte z twarożkiem.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na prostokąt o grubości 1–2 cm. Posmaruj nadzieniem orzechowym, pozostawiając z każdej strony wolny margines o szerokości ok. 2–3 cm. Placek zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon pokrój plastry o grubości 3–4 cm, posmaruj żółtkiem. Płaską formę na tartę wysmaruj masłem i posyp bułką. W formie ułóż płasko plastry ciasta (przekrojem do góry) jeden obok drugiego. Piecz na rumiano 40 min (180 st.).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)