Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Pachnące i apetyczne - idealne na dobry początek dnia!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 9
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 dag masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • jajko
  • 10 dag rodzynek
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj z mąką i cukrem.
2. Drożdże rozetrzyj z mlekiem, połącz ze skórką pomarańczową.
3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Rozczyn dodaj do mąki z masłem, wyrób elastyczne, gładkie ciasto.
5. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
6. Ciasto zagnieć z połową opłukanych i osuszonych rodzynek.
7. Rozwałkuj na prostokąt grubości około 1 cm.
8. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody i posyp pozostałymi rodzynkami.
9. Ciasto zwiń w rulon, pokrój na 9 krążków o grubości ok. 2 cm.
10. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
11. Ślimaczki posmaruj pozostałym jajkiem i piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 185°C.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deserybułeczki
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)