Drożdżowe róże z orzechami

Spraw przyjemność swoim bliskim i upiecz pyszne drożdżowe róże z orzechami!

DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe róże z orzechami
STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3,75 szklanki przesianej mąki
  • 2,50 dag drożdży
  • 0,50 do 0,75 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 8 dag masła

Na nadzienie:

  • 18 dag orzechów laskowych
  • 5 dag rodzynek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • łyżka marmolady morelowej
Muffiny z cebulką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do przesianej mąki wlej drożdże rozmieszane z mlekiem i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. Masło stop, przestudź. Dodaj do rozczynu razem z pozostałym cukrem, solą, jajkiem, wyrób ciasto. Jeżeli będzie kleiste, podsyp je jeszcze mąką. Uformuj kulę.
  3. Rodzynki mocz w wodzie 15 min. Osącz, wymieszaj z posiekanymi orzechami, cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem.
  4. Ciasto rozwałkuj, pokrój w pasy szer. 4 cm. Każdy przez środek smaruj farszem. Zwijaj ślimaki. Układaj w formie, jeden obok drugiego. Na 30 min odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35–40 min  w temp. 180 st. Gorący placek drożdżowy posmaruj przetartą marmoladą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)