Drożdżowe rogaliki

Z nadzieniem z konfitury!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe rogaliki
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 dag drożdży
  • 100 ml mleka
  • 15 dag masła
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • 15 dag cukru
  • konfitura
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • gruby cukier do posypania
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić rogaliki drożdżowe z konfiturą!

  1. Drożdże wkrusz do letniego mleka.
  2. Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Masło posiekaj z mąką.
  4. Dodaj jajko, cukier i rozczyn.
  5. Wyrabiaj jednolite ciasto.
  6. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  7. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w kwadraty.
  8. Każdy posmaruj konfiturą, zwiń formując rogalik.
  9. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posyp cukrem.
  11. Piecz przez około 25 minut w 190°C.

Zobacz też przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
zawsze szukam, jak zrobić rogaliki tak pyszne jak moja babcia