Drożdżowe bułeczki ze śliwkami

Jak na wakacjach u babci!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 dag masła
  • śliwki
  • gruby cukier do posypania
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bułeczki ze śliwkami!

  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Do rozkruszonych drożdży dodaj cukier, 3 żółtka, cukier wanilinowy, mąkę i letnie mleko.
  3. Składniki wymieszaj, gdy się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  4. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na dwie części.
  6. Każdą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, pokrój w zgrabne kwadraty.
  7. Na każdym połóż wypestkowaną śliwkę. Rogi zlep na wierzchołku.
  8. Bułeczki układaj dość luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  9. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce.
  10. Gdy wyrosną, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i posyp cukrem.
  11. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
Zrobione/2 miesiące temu
Przepis ok dzięki
senix/rok temu
bułeczki ze śliwkami są o wiele lepsze niż takie z wiśniami