Drożdżowa strucla ze śliwkami

Nasz ulubiony przysmak ze śliwkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowa strucla ze śliwkami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 dag drożdży
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 20 dag marmolady 
  • 20 dag śliwek
Na lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżka soku malinowego
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić struclę ze śliwkami!

  1. Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i mąki.
  2. Wlej letnie mleko i wymieszaj.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, sól.
  5. Dodaj podrośnięty rozczyn i rozpuszczone i przestudzone masło.
  6. Wszystko razem wymieszaj i zagnieć gładkie, dość gęste ciasto. 
  7. Odstaw do wyrośnięcia.
  8. Gdy podwoi objętość, wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
  9. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek.
  10. Posmaruj marmoladą. Na cieście ułóż rzędami ćwiartki albo ósemki śliwek.
  11. Całość zwiń jak roladę.
  12. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
  13. Cukier puder utrzyj z sokiem na gładki, gęsty lukier.
  14. Upieczoną i wystudzoną struclę polej lukrem.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
jak zrobić struclę ze śliwkami, w której będą też jabłka?