Domowe drożdżówki z serem

Pyszny, maślany smak!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Domowe drożdżówki z serem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

Masa serowa:


  • 40 dag sera białego
  • 3 łyżki cukru pudru
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na drożdżówki z serem!

  1. Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól, dodaj: roztrzepane jajka (1/4 roztrzepanych jajek zostaw do posmarowania bułeczek), zaczyn i resztę mleka.
  4. Wymieszaj mikserem.
  5. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.
  6. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagnieć.
  7. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Biały ser zmiel i utrzyj z cukrem pudrem.
  9. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm i wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy około 7 cm.
  10. Na środku każdego krążka zrób dołek i włóż tam porcję masy serowej.
  11. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
  12. Gdy wyrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  13. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż staną się rumiane, około 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
  14. Po przestudzeniu wyjmij z piekarnika.

Zobacz więcej przepisów na bułki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 miesięcy temu
po pomieszaniu składników wychodzi ciasto, którego nie da się wałkować, proporcje w przepisie są niepoprawne i ciasto wychodzi zbyt rzadkie. Nie polecam tego przepisu.