Domowa galaretka z truskawek

Pyszny deser domowej roboty!

DRUKUJ PRZEPIS
Domowa galaretka z truskawek
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki malin (mogą być mrożone lub z konfitury)
  • listki świeżej mięty lub melisy
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Odłóż 1/3 truskawek.
  2. Zagotuj ok. 500 ml wody. Wrzuć do niej pozostałe truskawki. Gotuj około 2–3 minut, pozostaw pod przykryciem na 10 minut, by kompot „naciągnął”. Dosłodź do smaku, przecedź, by oddzielić owoce.
  3. W gorącym płynie rozpuść żelatynę (galaretkę przygotujesz szybciej, jeżeli skorzystasz z gotowego deseru w proszku. Możesz sięgnąć po tę o smaku truskawkowym lub malinowym).
  4. Galaretkę z truskawek wystudź, wstaw do lodówki, aby stężała.
  5. Jagody przebierz, opłucz, osusz. Maliny przebierz. Odłożone truskawki pokrój na plasterki.
  6. Galaretkę z truskawek „skrob” łyżeczką i nakładaj do schłodzonych pucharków, przekładając owocami. Deser udekoruj listkami mięty lub melisy. Od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
MOja mama robi lepszą