Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, cukru i tłuszczu

Jesteś na diecie, liczysz kalorie, chcesz przygotować dziecku coś słodkiego i zdrowego? Zobacz przepis na zdrowe i smaczne ciasteczka!

DRUKUJ PRZEPIS
Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, cukru i tłuszczu
materiały prasowe Dr. Jacob’s
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki naturalnego słodzika np. Stevia Base
  • 2-3 łyżki miodu
  • ½  łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku po pieczenia
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 jajko
Waniliowe biscotti z białą czekoladą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie.
  2. Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka - dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.
Na podstawie materiałów prasowych Dr. Jacob’s
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/miesiąc temu
Kazdy proszek do pieczenia to taki sam zwiazek chemiczy (wodoroweglan sodu) i ma neutralny wplyw na nasz organizm. Bez wzgledu na to w jakim sklepie kupisz. Stevia to alkohol roslinny przyswaja sie inaczej niz sacharoza. Kaloria to nie kaloria. Zrobione muesli na sniadanie nie nay^zywa sie ciastkiem, a ma bardzo podobny bilans kaloryczny w porownaniu do zaprezentowanego przepisu. Uczcie sie, ludzie, zamiast ogladac telenowele. Ania, chemik
/rok temu
Witam, bardzo ciekawy przepis, mam jednak pytanie, czym różni się mąka kukurydziana od skrobi kukurydzianej? I czy można dodać tylko jeden produkt?
/3 lata temu
Lara, na zaparcia czopki polecam. Ja stosowałam jeszcze do niedawna eva/qu. One zawierają jakieś naturalne składniki, takie same jak właśnie w proszku do pieczenia, które łatwo się wydala
POKAŻ KOMENTARZE (8)