Deser Pawłowa z Rosji

Deser Pawłowa to pyszne ciasto bezowe z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Palce lizać!

DRUKUJ PRZEPIS
Deser Pawłowa z Rosji
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 560 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 8 białek jaj
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Do przełożenia:

  • 500 ml śmietanki 36-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • miękkie owoce, np.: truskawki, jagody, brzoskwinie
Truskawki ze śliwkami pod migdałową kruszonką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Białka ubij na sztywno. Dodając cukier ubijaj, aż powstanie ciągnąca masa. Wymieszaj ją z octem i mąką.
  2. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 2 okręgi. Wypełnij je masą. Piecz ok. 60 min w temp. 160 st. C. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  3. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Połową przełóż blaty, posyp owocami. Wierzch udekoruj pozostałą bitą śmietaną i owocami.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
abnegatka/3 lata temu
Pavlova to deser nowozelandzki, ignoranci