Delikatny suflet cytrynowy

Oryginalny smak kuszącego deseru!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Delikatny suflet cytrynowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 cytryny
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 białek
  • 4 żółtka
  • masło i cukier do wysypania foremek
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na suflet cytrynowy!

  1. Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem.
  2. Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok.
  3. Masło utrzyj z 3 łyżkami cukru i skórką z cytryny.
  4. Połącz z mąką, a potem cały czas mieszając, dodaj wrzące mleko.
  5. Zagotuj. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje, przestudź.
  6. Białka ubij do białości.
  7. Dodaj pozostały cukier, ubij na sztywno.
  8. Masę połącz z żółtkami, sokiem z cytryny oraz pianą z białek.
  9. Małe, żaroodporne foremki wysmaruj masłem, wysyp cukrem.
  10. Napełnij je ciastem, wstaw do większego naczynia z wodą.
  11. Piecz przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Sprawdź inne pomysły na deser:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: desercytrynasuflet
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)