Delikatny strudel z wiśniami

Najlepiej smakuje na ciepło. Warto go podać też z odrobiną bitej śmietany albo kulką lodów śmietankowych

DRUKUJ PRZEPIS
Delikatny strudel z wiśniami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • ok. 100 ml letniej wody
  • 75 dag wiśni
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 dag stopionego masła 
  • 3 łyżki tartej bułki
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z mąki, jajka, oleju, octu, soli i wody zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je miską, odstaw na 30 min.  
  2. Wiśnie wydryluj, podgotuj, odlej sok. Dodaj cukier, smaż, aż odparuje płyn, wystudź.
  3. Ciasto na strudel z wiśniami cienko rozwałkuj, porozciągaj rękoma. Posmaruj masłem, posyp tartą bułką, wyłóż wiśnie, zwiń. Polej masłem, piecz 50 min w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)