Czereśnie smażone w cieście

Razem z ogonkami, w głębokim oleju!

DRUKUJ PRZEPIS
Czereśnie smażone w cieście
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 jajka
  • 17 dag mąki (pełna szklanka)
  • szklanka (200 ml) białego wina lub soku z białych winogron
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 30 dag czereśni
  • litr oleju do głębokiego smażenia
  • łyżka mielonego cynamonu
  • 7 łyżek cukru pudru
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Owoce staraj się wydrylować ostrożnie z boku, tak by nie oderwać od nich ogonków. Zobacz przepis na czereśnie w cieście!

  1. Oddziel żółtka od białek, odłóż białka na bok.
  2. Połącz żółtka z mąką, winem lub sokiem, cukrem i solą.
  3. Wymieszaj starannie na gładkie ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut.
  4. Umyj i osusz czereśnie. Wydryluj (możesz to też ew. pominąć).
  5. Zrób pęczki czereśni po 3–4 sztuki, wiążąc ogonki owoców cienką nitką.
  6. Rozgrzej olej w głębokiej frytownicy lub głębokim rondlu.
  7. Ubij białka na pianę i dodaj ją  do ciasta.
  8. Używając widelca, zanurz czereśnie pojedynczo w cieście.
  9. Wyjmuj i od razu kładź na  olej. Smaż 2–3 minuty.
  10. Wyjmij czereśnie łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku.
  11. Wymieszaj cynamon z cukrem pudrem i posyp owoce. Podawaj na ciepło.

Inne pyszności z czereśniami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
ere/rok temu
mmm czereśnie smażone w cieście!