Czekoladowe ptysie posypane cukrem pudrem

Podczas pieczenia ptysiów nie otwieraj drzwiczek piekarnika, bo cisto szybko opadnie.

DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowe ptysie posypane cukrem pudrem
A. Rogalski
Liczba porcji: 18
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka mąki
  • łyżka ciemnego kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 5 jajek

Krem:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • szklanka kremówki

oraz:

  • cukier puder
  • sól
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W garnku zagotuj szklankę wody z masłem, połamaną czekoladą i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp mąkę z kakao. Szybko ucieraj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudź. Wbij kolejno jajka, za każdym razem miksując. Następnie ciasto włóż do worka cukierniczego i wyciśnij ptysie na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 20 min (170 st.). Wyjmij, odstaw do ostudzenia.
  2. Kremówkę zagotuj. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż się roztopi. Ostudź, a następnie ubij na krem. Zimne ptysie przekrój i napełnij kremem czekoladowym. Oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)