Czekoladowe muffiny

Prosty przepis na pyszny deser!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowe muffiny
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag masła
  • 20 dag czekolady
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić muffinki czekoladowe!

  1. Masło roztop i ostudź.
  2. Czekoladę pokrój na kawałeczki.
  3. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.
  4. Dodaj cukier i cukier wanilinowy.
  5. Jajka zmiksuj razem z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
  6. Wszystkie składniki delikatnie połącz za pomocą łyżki: do sypkich, dodaj płynne i kilkakrotnie delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Na koniec dodaj 3/4 posiekanej czekolady.
  8. Masę przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  9. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki czekolady.
  10. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  11. Piecz około 20 minut do czasu, aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka.

Zobacz więcej pomysłów na muffinki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)