Cytrynowiec z kremem z mascarpone

Idealna kombinacja słodyczy i lekkiej kwaskowatości.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Cytrynowiec z kremem z mascarpone
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżeczka skórki cytrynowej
Krem:
  • galaretka cytrynowa
  • 25 dag mascarpone
  • szklanka kremówki
  • usztywniacz do śmietany
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka likieru cytrynowego
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki kremówki
  • owoce do dekoracji
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na biszkopt cytrynowy!

  1. Białka ubij.
  2. Ubijając, wsyp cukier.
  3. Potem dodaj żółtka i skórkę z cytryny.
  4. Do piany przesiej mąkę, połącz.
  5. Foremkę keksową wyłóż papierem i nałóż ciasto.
  6. Piecz przez 8 minut w 180 stopniach. Ostudź.
  7. Pokrój na 3 kawałki, tak by jeden pokrył dno i krótkie boki foremki, a pozostałe samo dno.
  8. Galaretkę rozpuść w 1/4 litra wody.
  9. Mascarpone utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny i likier.
  10. Śmietanę ubij z usztywniaczem. Połącz z serem.
  11. Foremkę keksową wyłóż folią aluminiową, włóż dłuższy biszkopt, posmaruj 1/2 kremu, polej tężejącą galaretką, przykryj biszkoptem, nałóż krem, polej galaretką, przykryj biszkoptem.
  12. Nakryj folią, obciąż deseczką. Chłodź 3 godziny.
  13. Boki posmaruj ubitą kremówką.
  14. Wierzch posyp cukrem pudrem i ozdób owocami.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)