Cytrynowe napoleonki z malinami

Ciasto francuskie, wanilia, maliny i cytrynowy posmak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Cytrynowe napoleonki z malinami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • starta skórka z 2 cytryn
  • ziarna wanilii wyskrobane z całej laski wanilii
  • 6 dużych żółtek
  • 1/2 szklanki cukru, plus 2 łyżki do posypania ciasta
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki miękkiego masła, plus 2 łyżki do polania ciasta
  • rozmrożony arkusz ciasta francuskiego
  • 1/2 litra malin - do przybrania
  • cukier puder
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na cytrynowe napoleonki z ciasta francuskiego!

  1. Zagotuj mleko z wanilią i skórką z cytryny.
  2. Ubij na puch żółtka i 1/2 szklanki cukru.
  3. Dodaj mąkę.
  4. Mieszając, wlej do żółtek 1/3 gorącego mleka.
  5. Przelej masę do reszty mleka.
  6. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje.
  7. Zdejmij z ognia, dodaj masło, ostudź.  
  8. Ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku 30 cm.
  9. Wyłóż ciasto na blachę i nakłuj widelcem.
  10. Posmaruj 2 łyżkami masła i posyp 2 łyżkami cukru.
  11. Piecz ok. 12 minut.
  12. Pokrój na 12 prostokątów.
  13. Połóż na talerzu prostokąt ciasta.
  14. Nałóż na niego porcję kremu, przykryj drugim kawałkiem, nałóż na niego krem i przykryj trzecim kawałkiem.
  15. Posyp cukrem pudrem i ozdób malinami.
  16. W ten sam sposób przygotuj resztę napoleonek.

Sprawdź inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)