Cytrynowe biskwity

Cytrynowe biskwity możesz posmarować swoimi ulubionymi konfiturami i posypać cukrem pudrem
/ 08.11.2012 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Cytrynowe biskwity fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka maku
  • skórka otarta z cytryny
  • sól

Do przełożenia:

  • 8  łyżek konfitur truskawkowych
  • 0,2 l kremówki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cukru waniliowego

Oraz:

  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i 4 łyżkami wody. Białka ubij, wyłóż na masę żółtkową. Na pianę wsyp przez sitko obie mąki i szczyptę soli.  Ciasto lekko wymieszaj.
  2. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 4 kółka o średn. ok. 12 cm. Nałóż ciasto na kółka i rozprowadź na grubość 1 cm. Posyp makiem. Piecz 10 min (180 st.). Wyjmij z piekarnika, ostudź, zdejmij z pergaminu i ułóż na talerzach stroną z makiem do dołu. Połowę każdego biskwita posmaruj konfiturami i obłóż kopiasto śmietaną ubitą na krem z dodatkiem soku cytrynowego i cukru waniliowego. Nadzienie przykryj wolną połową ciasta, składając biskwity na pół. Oprósz przez sitko cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA