Cytrynowe babeczki z kolorowym lukrem

Jeśli nie masz formy na muffiny, złóż po dwie papierowe foremki i w nich upiecz babeczki.

DRUKUJ PRZEPIS
Cytrynowe babeczki z kolorowym lukrem
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • kolorowy lukier
Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, maślanką, skórką otartą z cytryny. Pod koniec ubijania dodaj wyciśnięty z cytryny sok. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę i dokładnie ucieraj. Wlej stopione i ostudzone masło. Ciasto dobrze wymieszaj.
  2. W zagłębienia formy na muffiny włóż papierowe foremki. Nakładaj łyżką ciasto, napełniając foremki do 2/3 wysokości, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 30 minut.  
  3. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu udekoruj babeczki kolorowym lukrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)