Creme brulee - francuski deser

Pyszny, rozpływający się w ustach deser - prosto z Francji!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Creme brulee - francuski deser
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka kremówki
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 4 łyżki brązowego cukru
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Śmietanę zagotować razem z miąższem wanilii.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Ucierając, stopniowo wlewać gorącą śmietankę.
3. Powstałą masę przelać do 4 niewielkich miseczek.
5. Piec w kąpieli wodnej przez około 45-50 minut w 190°C.
6. Deser ostudzić, odstawić do lodówki na 20 minut.
7. Przed podaniem posypać brązowym cukrem, opalić palnikiem kuchennym i odstawić na 5 minut.
8. Najlepiej podawać z duszonymi wiśniami lub np. mrożonymi malinami.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)