Creme brulée- francuski krem waniliowy

Creme brulée to francuski krem waniliowy. Jest pyszny - sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Creme brulée- francuski krem waniliowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • laska winilii
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 4 łyżki brązowego cukru do posypania
  • ew. sos wiśniowy do deserów
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wanilię przekrój, wyskrob miąższ i razem z laską zalej kremówką. Zagotuj. Wyjmij laskę wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania małymi partiami wlewaj gorącą kremówkę. Masę przelej do czterech miseczek, wstaw do większej foremki, wlej wrzątek do 3/4 wysokości foremek. Piecz piecz 40 min w temp. 180 st.
  2. Krem brulee ostudź i odstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie wierzch kremu posyp łyżką cukru brązowego i opal palnikiem gazowym lub skarmelizuj pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku. Podawaj po kilku chwilach, ew. z dodatkiem sosu wiśniowego.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)