Ciasto z winogronami

Nic nie dorówna smakowi domowej roboty ciasta z winogronami

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z winogronami
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70 dag zielonych winogron

Dodatkowo:

  • 1/4 butelki białego półsłodkiego wina
  • łyżeczka żelatyny bez namaczania
  • łyżeczka brązowego cukru
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę, migdały, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać śmietanę i jajka. Zagnieść ciasto. Prostokątną foremkę wyłożyć pergaminem i ciastem, tak aby wystawało ok. 1,5 cm poza formę.
  2. Garść winogron odłożyć, resztę rozłożyć na cieście. Wystające brzegi ciasta założyć na winogrona. Piec 15 min (200°C), po czym jeszcze 45 min w temp. 180°C. Ostudzić. Wino podgrzać z cukrem i wsypać żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Odłożone winogrona przekroić na pół i położyć na cieście. Owoce posmarować tężejącą winną galaretką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
a/2 lata temu
smaczne zdjecie:)