POLECAMY

Kwintesencja jesiennych wypieków - sprawdź nasze przepisy na ciasto z orzechami

Ciasto z orzechami to aromatyczny i smaczny wypiek, który zasmakuje każdemu – sprawdź nasze przepisy!

/ miesiąc temu
Kwintesencja jesiennych wypieków - sprawdź nasze przepisy na ciasto z orzechami fot. Fotolia

Ciasto z orzechami na bazie korzennych przypraw i owoców to klasyczny deser, wypiekany najczęściej jesienią. Dodatek orzechów laskowych, włoskich lub fistaszków wato łączyć z soczystymi jabłkami lub gruszkami. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na ciasto z orzechami!

Ciasto z orzechami włoskimi

Oto składniki na ciasto z orzechami włoskimi:

  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • pół szklanki cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi?

Orzechy włoskie siekamy drobno za pomocą noża. Mąkę pszenną należy wymieszać z mąką żytnią. Dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W osobnej misce ucieramy jajka razem z cukrem. Dolewamy sok z pomarańczy, oliwę z oliwek. Mokre składniki łączymy z suchymi i doprawiamy gałką muszkatołową oraz starta skórką z pomarańczy i cytryny. Przekładamy do formy keksowej lub na babkę wysmarowana tłuszczem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ostudzone ciasto z orzechami możemy podawać polane cytrynowym lukrem.

Ciasto z orzechami i jabłkami

Oto składniki na ciasto z orzechami i jabłkami:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 średnie jabłka
  • szklanka cukru
  • szklanka posiekanych orzechów
  • łyżeczka cynamonu
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 jajka

Jak zrobić ciasto z orzechami i jabłkami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Jajka ucieramy z cukrem. Jabłka dokładnie obieramy i kroimy na mniejsze cząstki. Orzechy siekamy nożem. Mokre składniki mieszamy z suchymi i wkładamy masę do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Tak przygotowane ciasto z orzechami doskonale smakuje z polewą czekoladową.

Ciasto marchewkowe z orzechami

Oto składniki na ciasto marchewkowe z orzechami:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 3 szklanki startej marchewki
  • szklanka posiekanych orzechów
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju

Jak zrobić ciasto marchewkowe z orzechami?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy i dodajemy szczyptę cynamonu. Cukier ucieramy z jajkami i dolewamy olej. Siekamy orzechy nożem. Marchewkę dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przyrządzone ciasto jest ciekawym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)