Ciasto z marchwią i orzechami

Lekkie i delikatne, z korzenną nutką. Pyszne!

DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z marchwią i orzechami
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka utartej marchwi
  • 2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki utartych goździków
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • tłuszcz do formy
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz prosty przepis na pyszne ciasto marchewkowe.

  1. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
  2. Marchew wymieszać z orzechami, bułką tartą, przyprawami i sokiem z cytryny.
  3. Połączyć obie masy i ubijać w mikserze.
  4. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
  5. Piec 50 minut w natłuszczonej formie o śr. ok. 24 cm, w temp. 180 stopni.
  6. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Te ciasta też polecamy!

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)