Przekładane ciasto z brzoskwiniami

Pyszne ciasto z brzoskwiniami z puszki!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładane ciasto z brzoskwiniami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • mała puszka brzoskwiń w zalewie
  • 200 ml kremówki
  • 200 ml serka waniliowego
  • 15 g żelatyny
  • łyżka cukru pudru
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z brzoskwiniami!

  1. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 10 na 20 cm i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
  4. Formę keksową wyłóż folią aluminiową. Na dno połóż jeden blat ciasta.
  5. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń, gdy napęcznieje, podziel na dwie części i każdą oddzielnie podgrzej, aby się rozpuściła.
  6. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z jedną częścią rozpuszczonej żelatyny i serkiem waniliowym.
  7. Trzy połówki brzoskwiń odłóż, resztę zmiksuj z pozostałym syropem i wymieszaj z drugą częścią rozpuszczonej żelatyny.
  8. Ciasto w foremce posmaruj częścią masy śmietanowej i połóż na niej połówki brzoskwiń.
  9. Odstaw na chwilę do zamrażarki.
  10. Gdy lekko stężeje, wylej na nią połowę masy brzoskwiniowej i połóż drugi blat ciasta.
  11. Znów wstaw do zamrażarki.
  12. Kiedy stężeje, przykryj resztą masy śmietanowej i znów wstaw do zamrażarki, a na koniec zalej resztą masy brzoskwiniowej i odstaw na godzinę do lodówki.

Zobacz też przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)