Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i cranberries

Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym. Fot. Cranberry Marketing Committee. fot. Cranberry Marketing Committee
Czekolada poprawia humor, czemu więc nie wykorzystać jej do przygotowania ciasta? Najlepiej w dużej ilości!
/ 06.12.2012 10:48
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym. Fot. Cranberry Marketing Committee. fot. Cranberry Marketing Committee

Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i cranberries

Składniki na ok. 20 kawałków:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • 250 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)

Krem waniliowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • Kakao
  • 50 g suszonych cranberries

Polecamy: Bułeczki z rodzynkami

1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec
w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i  dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.

3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać cranberries. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Czas przygotowania: ok. 70 minut + czas chłodzenia

W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem
5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka  żurawin do dekoracji.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 440 kcal  / 1844 kJ

Białko: 5,7 g

Tłuszcz: 26,6 g

Węglowodany: 45 g

Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj

Zobacz także: Przepisy z bakaliami

Redakcja poleca

REKLAMA